Thursday, September 8, 2011

House Lam

This is House Lam by Nico van der Meulen Architects. Located in Johannesburg, South Africa. The following photos are the end result of the design and renovation of a 1950s home. 
The original house was north-facing, but on an extremely limited level platform: The site has a five storey fall from the south-east to the north- west corner.
Werner van der Meulen  designed the infinity edge pool to extend over the steep fall, placing it on a single 3m diameter column, cantilevering nearly six metres.  He created a massive rock clad wall which bisects the building on a north-south axis, then transforms into a huge red-painted beam which helps to support the lanai roof. Frameless stacking doors fold away to create a seamless indoor/outdoor sensation, with the pool jutting into the living area with the doors open.
The original foot print area was extended to create extra garages and a new first floor added , which houses three suites, a pyjama lounge and a kid’s study. Staff accommodation was placed on top of the new garage. The original two kids bedrooms became a study, and the original main suite a guest suite. The ground floor living space was gutted, and a large open plan, partially double volume living space housing the family room, dining room, kitchen and ancillary spaces created.
A new 6x13meter lanai next to the pool was added on the only piece of usable land on the north side , growing out of the mountain, with spectacular views to the north and west. The original cellar was retained as a wine cellar and a home theatre with views into the pool.

via thecontemporist

No comments:

Post a Comment